free css templates

FUNDATORKI

Naszą misją jest przywrócić samodzielnym rodzicom i ich dzieciom nadzieję na szczęśliwą i bezpieczną przyszłość, zapobiegać zagrożeniu ubóstwem i wykluczeniu społecznemu rodzin dotkniętych przemocą ekonomiczną.

O nas

Przez kilka lat pracy społecznej na rzecz miliona polskich dzieci i ich rodziców poszerzyłyśmy swoją wiedzę na temat problemów rodzin samodzielnych rodziców i ich dzieci. Już nie tylko nasze osobiste doświadczenie, ale również tysiące historii wyraźnie pokazały, że jest to grupa społeczna wyjątkowo pokrzywdzona przez system, szczególnie te rodziny, w których rodzic pracuje, ale nie tylko. Wiemy o tym, że są to rodziny, które potrzebują wsparcia jakiego nie zapewnia im Państwo.

Potrzebne są dodatkowe działania i nowe rozwiązania.

Pojawiło się również dużo innych, różnych spraw dotyczących naszych środowisk lokalnych a my zrozumiałyśmy, że działanie społeczne jest tym co robimy dobrze i chcemy robić go więcej!

Dlatego powstała Fundacja KiDs, w której obie zasiadamy w Zarządzie. Chcemy i będziemy zmieniać świat samodzielnych rodziców, ich dzieci i lokalnych społeczności

Jak się zaczęła nasza współpraca?

Kate w 2014 r. wspólnie z kilkoma dziewczynami (samodzielnymi mamami) założyła Stowarzyszenie Poprawy Spraw Alimentacyjnych “Dla Naszych Dzieci”. Doris dołączyła do Stowarzyszenia pół roku później i wspólnie od tej pory, jako członkinie Zarządu, kierowałyśmy pracami i projektami realizowanymi przez Stowarzyszenie.

Przez ponad cztery lata tej wyjątkowej inicjatywy udało się zrealizować wiele wspaniałych działań takich jak akcja “Alimenty to nie prezenty”, warsztaty dla samodzielnych rodziców “Niealimentacja to przemoc”, bieg rodzinny “ALIMENTY. Płacę, bo dbam. Płacę, bo kocham”, “Niezbędnik Alimentacyjny” i wiele innych.

Jako członkinie Stowarzyszenia Dla Naszych Dzieci nagłaśniałyśmy problem niealimentacji w mediach i przestrzeni publicznej. Tworzyłyśmy fanpage Stowarzyszenia oraz współtworzyłyśmy grupy pomocowe w zakresie opieki nad dziećmi.

Stowarzyszenie Poprawy Spraw Alimentacyjnych “Dla Naszych Dzieci” to wyjątkowa i pierwsza inicjatywa w Polsce poświęcona typowo problemowi niealimentacji. To dzięki pracy Stowarzyszenia udało wprowadzić się nowelizację art.209 kk w 2017 roku oraz tak zwany “Pakiet Alimentacyjny”, który wszedł w życie z początkiem tego roku. Jesteśmy dumne, że jako współinicjatorki tych zmian mogłyśmy brać udział w ich wdrażaniu