css templates

NIEALIMENTACJA TO PRZEMOC

Fundacja KiDs oraz Izba Komornicza w Łodzi zapraszają w dniu 28 maja 2019 r. na warsztaty edukacyjne wspierające samodzielnych rodziców, borykających się z problemem wyegzekwowania alimentów. Warsztaty odbędą się w Łódzkim Domu Kultury w godzinach 15:00 - 19:00. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara oraz Prezydent Miasta Łodzi Hannę Zdanowską.

O sprawy majątkowe około miliona dzieci w Polsce, które nie otrzymują alimentów ani od rodzica, ani z Funduszu Alimentacyjnego, dbają samodzielni rodzice, głównie matki. To one, będąc ich przedstawicielami ustawowymi, są ich „adwokatami”, wychowują je i utrzymują - przeważnie z jednej pensji. To one próbują, dostępnymi środkami prawnymi, nakłonić drugiego rodzica do wykonywania ciążącego na nim obowiązku utrzymywania własnego dziecka - często nieskutecznie. W Polsce bowiem nadal istnieje powszechne przyzwolenie na niepłacenie alimentów.

Niealimentacja to ogromny problem społeczny również w województwie łódzkim. W Sądzie Rejonowym Okręgu Łódzkiego w 2017 r. zapadło 186 wyroków skazujących za przestępstwo niealimentacji (Art. 209 KK), natomiast już w 2018 r. takich wyroków zapadło 720. Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi w styczniu 2019 r. objęło wsparciem z Funduszu alimentacyjnego 3875 dzieci na terenie miasta Łodzi. Wysokość zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych z Funduszu alimentacyjnego przez Łódzkie Centrum Świadczeń Socjalnych na dzień 31.12.2018 r. wyniosło blisko 190 milionów zł.

NIEALIMENTACJA TO PRZEMOC

DLA KOGO?

Jeśli ojciec/matka Twojego dziecka nie łoży na jego utrzymanie lub nie realizuje obowiązku  alimentacyjnego, to oznacza, że Ty i Twoje dziecko doświadczacie przemocy ekonomicznej

Przyjdź, dowiedz się jakie prawa ci przysługują i co możesz zrobić, by w praktyce zastosować najnowsze zmiany przepisów. Niealimentacja jest przestępstwem polegającym na uchylaniu się przez sprawcę od ciążącego na nim obowiązku alimentacyjnego. Ponad milion dzieci w Polsce nie otrzymuje  alimentów ani od drugiego rodzica ani z Funduszu Alimentacyjnego. O zapewnienie dzieciom godnych warunków życia muszą dbać samodzielni rodzice – w niemal 97% są to samotne matki.

O CZYM BĘDZIEMY MÓWIĆ?

W ostatnich trzech latach udało się wprowadzić szereg zmian w polskim prawie alimentacyjnym. Na warsztatach chcemy przybliżyć właśnie te najnowsze zmiany. Podczas spotkania będzie również można skorzystać z bezpłatnych konsultacji komornika, adwokata, policjanta, mediatora oraz pracownika socjalnego. Zaproszeni eksperci opowiedzą jakie są regulacje prawne w sytuacji niealimentacji i co nowego zadziało się w Polskim prawie czyli nowelizacja art 209 Kodeksu karnego, Ustawa z dnia 6 grudnia 2018 r. zwana “Pakietem Alimentacyjnym” czy uchwalany właśnie Rządowy projekt alimentów natychmiastowych.

Warsztaty będą również szansą do zintegrowania się, nawiązania nowych znajomości, dyskusji oraz podzielenia się swoimi problemami i doświadczeniami. Każdy uczestnik będzie mógł otrzymać bezpłatny Informator #Pakiet alimentacyjny - czyli przewodnik po ostatnich zmianach w prawie alimentacyjnym oraz Niezbędnik Alimentacyjny - zbiór wszystkich możliwych w prawie polskim ścieżek dochodzenia alimentów.

Warsztaty organizowane są przez Fundację KiDs oraz Izbę Komorniczą w Łodzi.

ZAPROSZENI EKSPERCI:

Andrzej Ritmann – komornik, Przewodniczący Łódzkiej Izby Komorniczej

Robert Damski - komornik, członek Zespołu ds. alimentów przy RPO i RPD

Maciej Pakowski – adwokat

Olga Kowalska - adwokat

asp. Agnieszka Cieplucha V Komisariat Policji w Łodzi

Izabela Nowaczyk, Beata Moczkowska – mediatorki, Fundacja 4Kroki

Monika Zawodzińska - Z-ca Kierownika Wydziału Świadczeń Alimentacyjnych – MOPS Łódź

Dorota Herman, Katarzyna Stadnik, Marzena Stala - samodzielne mamy, specjalistki w zakresie alimentów, Fundacja Kids

Patronat Honorowy

Rzecznik Praw Obywatelskich
Adam Bodnar